4 důvody, proč se do webových stránek nepouštět na vlastní pěst

26. 5. 2023

Webový Online Pilot

Vytvořit si vlastní webové stránky je v dnešní době více než snadné. Stačí redakční systém, který nabízí jednoduché prostředí a vyžaduje jen nepatrně málo znalostí. Jenomže aby vám web dobře sloužil, abyste vyřešili všechny své požadavky, abyste byli schopni vyvíjet ho dál, abyste naplnili svá očekávání, potřebujete k ruce tým zkušených odborníků. V článku si vysvětlíme, proč se do stavby webu nepouštět na vlastní pěst.

Náročnost webového projektu je vyšší, než řada lidí odhaduje. Pak se nám do rukou dostává spoustu projektů, které dalece zaostávají a vyžadují zásah programátorů, grafiků a dalších odborníků. Podívejme se na několik důvodů, proč se nevyplatí hledat řešení webu vlastní cestou.

Spálíte desítky hodin

Ačkoli na pár kliknutí získáte nové stránky, následná péče, zlepšování nebo údržba webu vyžaduje desítky hodin měsíčně. Máte je? Další hodiny vám pak zabere seznámení se se všemi nástroji a programy. Bohužel realita je taková, že pokud svým stránkám nevěnujete dostatečný čas a úsilí, výsledek bude mizivý.

Utratíte desetitisíce korun

Možná máte dostatečné úspory nebo nemáte problém sem tam nějaký tisíc investovat. Ale v případě webu na vlastní pěst takovou investici zvažte. Může se totiž snadno stát, že peníze vyhodíte úplně zbytečně z okna. Bez odborných znalostí, chápání souvislostí, potřeb vašich zákazníků i samotného webu možná nedosáhnete toho správného výsledku a nakonec tutéž částku zaplatíte ještě jednou odborníkovi.

Chybí vám odbornost

Pokud nejste odborník v oblasti copywritingu, nepoznáte rozdíl mezi UI a UX designem, chybí vám základní cítění, postrádáte technickou odbornost a nerozumíte analytice dat, do tvorby webu svépomocí se nepouštějte. Vždycky se objeví nové technické výzvy, které vás mohou zcela ochromit. Například nečekaná aktualizace, změna designu, ukončení činnosti vaší platformy, nové funkce v programu pro rozesílání newsletterů. Pravděpodobným výsledkem by pak byl chabý průměr, a ten vám nové zákazníky rozhodně nepřinese.

Výsledek selže

Posledním důvodem je obyčejné selhání. Do svého projektu nasypete desetitisíce korun, obětujete tomu hodiny a hodiny svého času, zaplatíte si odborné kurzy, abyste všemu řádně rozuměli. A váš výsledek je stále v nedohlednu. Webové stránky jsou nedůvěryhodné a nepřináší vám vůbec nic. Takovému výsledku je lepší předejít, ačkoli může jít o cennou životní lekci.

Pokud jste se alespoň v jednom z důvodů našli, rozhodně své rozhodnutí ještě zvažte. Když vám chybí odbornost, můžete ji snadno doplnit na nějakém kurzu. Ale když nemáte peněz nazbyt, je lepší rovnou investovat do odborníka, který se o vaše stránky řádné postará.

Tvorba webu není jednoduchý úkol a často trvá několik měsíců i zkušeným profesionálům, kteří za sebou mají desítky takových projektů. Abyste uspěli, potřebujete odborné znalosti a zkušenosti. Pokud nejste zcela jistí, že dokážete vytvořit web, který splní vaše požadavky a bude úspěšný, je lepší se obrátit na odborníky v oblasti tvorby webů.

Potřebujete nový web, ale sami si na něj netroufáte? Pravidelně čtěte náš blog, nebo rovnou oslovte Richarda na jeho LinkedInu.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI