Jaký je rozdíl mezi UX a UI designem?

23. 2. 2021

Webový Online Pilot

Dosažení kvalitního uživatelského zážitku by mělo být cílem každého produktu nebo služby. Není se proto čemu divit, že se i ve vodách webového vývoje posledních pár let nemluví o ničem jiném než o UX designu. Vedle tohoto pojmu se pak často vyskytuje termín UI design. Jaký je mezi UX a UI designem rozdíl a proč byste je měli řešit?

UX/UI design aneb uživatelské rozhraní pod drobnohledem

UX i UI design jsou nedílně spjaty s návrhem UI. Zkratka UI pochází z anglického spojení User Interface a označuje uživatelské rozhraní webů, aplikací nebo programů. Pod tímto tajemným názvem se skrývají všechny prvky, se kterými se běžně setkáváte při používání mobilních aplikací, eshopů, počítačového softwaru a dalších online produktů.

Můžete si pod ním představit například obrázky, tlačítka, panely nástrojů a jejich vzhled či provedení. Jednotlivá uživatelská rozhraní se od sebe přitom neliší pouze tím, jak vypadají, ale také tím jak fungují. Jejich návrh se proto člení do dvou větví – návrh funkcionality (UX design) a návrh vzhledu jednotlivých prvků (UI design).

UI design a práce UI designera

UI designer tedy navrhuje finální podobu prvků. Rozhoduje o tom, zda bude mít tlačítko zaoblené rohy nebo jakou bude mít barvu. UI design tak představuje pomyslný obal produktu – a jak jistě dobře víte, obal prodává.

Pokud totiž web nebo eshop uživatele nezaujme, tak je dost pravděpodobné že odejde ke konkurenci, která návrh UI designu nepodcenila, a už se nevrátí. Vizuální podoba webu tedy hraje zásadní roli v kontextu zaujetí a oslovení zákazníka.

UX design a práce UX designera

Ani ten nejlepší design ovšem není všechno. Neméně důležitá je také funkcionalita webu, pochopitelnost jeho struktury, optimalizace pro mobilní zařízení nebo rychlost načítání stránek. Pouze ve chvíli, kdy jsou zmíněné body ve vzájemné symbióze, se vám podaří vytvořit kvalitní uživatelský zážitek a vytvořit si okruh spokojených (vracejících se) zákazníků nebo uživatelů.

S budováním takové základny klientů vám může pomoci právě UX design (User eXperience), který se zaměřuje na dosažení maximální uživatelské spokojenosti. Cílem UX designera je navrhnout co možná nejpochopitelnější uživatelské rozhraní a udělat tak web nebo aplikaci snazší i příjemnější na ovládání.

UX design se tedy zabývá tím, co nejde vidět – nebo to aspoň nevnímáte. Dobrý UX design v podstatě nepoznáte, protože vás při interakci s webem nepotká nic, co by vás zaskočilo, rozhodilo nebo zdrželo. Designer tedy v tomto případě nehledí ani tak na estetiku, jako spíš na funkčnost. Tu poté naznačuje prostřednictvím prototypů, wireframů a dalších znázornění informační architektury.

Rozdíl mezi UX a UI designem

UX i UI design se tedy zabývají designem uživatelského rozhraní. Každý ovšem z jiného pohledu. UX designer řeší spíše funkční design (jednotlivé principy a strukturu) a UI designer původní kostru obaluje do pěkného kabátku, který se postará o dobrý první dojem.

Rozdíl mezi UX a UI designem dále spočívá v metodice procesu. Zatímco UI designer může vsadit pouze na vlastní úsudek a vkus, se UX designer typicky drží faktů. Klade tedy mnohem větší důraz na testování svých stanovisek, dělá si průzkum cílové skupiny a ověřuje si své domněnky v praxi.

Práce UX i UI designera je přitom stejně důležitá, jen každá z trochu jiného pohledu. Pro svou podobnost se ovšem obě pozice často prolínají. UX designer tak může být současně UI designer. Jedná se však pouze o dvě třetiny jádra tvorby webu nebo vývoje webových aplikací. Tou třetí je funkční a dobře optimalizovaný kód, bez něhož by nebylo možné nástroje používat, ať už vypadají jakkoli.

Pokud máte o tvorbu webu nebo webové aplikace zájem, tak nás neváhejte kontaktovat. Rádi vám pomůžeme zrealizovat váš projekt.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI