4 nejčastější vícenáklady, které vám berou čas i peníze

13. 12. 2022

Webový Online Pilot

Chcete ušetřit? Udělejte si to sami! Tak zní mnoho pouček a mnoho majitelů webů se tím řídí. V dobré víře ušetřit nějakou tu korunu investujete svůj čas do aktivit, ve kterých nejste odborníci. Něco se naučíte, něco odkoukáte na Youtube, další věci předáte kolegům v rámci jejich pracovní náplně.

Na začátku to vypadá logicky a možná máte i radost, jak jste to vyřešili. Z dlouhodobého hlediska vám však vzniká řada vícenákladů, které mají negativní dopad na celý váš projekt. V dnešním článku se proto podíváme na místa, kde vícenáklady vznikají, a prozradíme vám, jak ovlivňují váš rozpočet, pohodu v týmu a výkonnost i výsledky vašeho webu. 

Když se o web stará kolega

Na první pohled logické řešení. Kolega starost o web zastane ve své pracovní době a vy máte vyhráno. Sami jen rozdáte úkoly, dohlédnete na výsledek a máte klid. Web funguje, kolega se o něj pravidelně stará. Potíže se obvykle začnou objevovat později.

Kolega přestává zvládat svou obvyklou práci, protože péče o web mu zabírá příliš času. Vznikají nedokončené projekty v týmu, kolega je přepracovaný a stává se mrzutým bručounem. Tím vším postupně přicházíte o peníze, které by jinak proudily do skutečného rozvoje vaší firmy.

Když si web naklikáte sami

Pokud jste aspoň trochu technicky zdatní, je logické, že pro začínající projekt si web naklikáte sami. Ušetříte desítky tisíc korun a získáte funkční řešení za relativně krátkou dobu.

Jakmile se však projekt rozroste, přijdou další potřeby. Propojení se skladovými zásobami a účetními systémy, zdokonalení funkcí nebo vytvoření věrnostních programů pro vaše zákazníky. A to už sami nedokážete. Možná vsadíte na řešení zdarma, ale tím se dostáváme k dalšímu bodu. Doporučujeme vám rovnou předat web odborníkům, kteří vám vytvoří úspěšný firemní web a postarají se o všechny technické záležitosti.

Když využíváte řešení zdarma

Řešení zdarma je skvělé řešení. Nezaplatíte ani korunu a web vám běží tak nějak sám. Vyžaduje jen váš čas a ochotu učit se novým věcem. Množství investovaného času se však s postupem času stále zvyšuje, protože řešení zdarma mívají řadu nedostatků.

Nemůžete si je upravit na míru. Když něco nefunguje, nemáte k dispozici podporu. Když něčemu nerozumíte, musíte si to složitě googlit. A to všechno vás stojí hodiny a hodiny času. A čas jsou peníze.

Když jste samouci

Je skvělé učit se nové věci, rozumět svému projektu a prozkoumávat ho zblízka. Pokud ale chcete reálné výsledky, které vám přinesou více objednávek, nové zákazníky, a hlavně zisk, raději projekt předejte odborníkům. Web je složitý organismus a na jeho tvorbě často pracuje i šest lidí. Proto platí, že za dny tvrdé práce vlastními silami dosáhnete stěží průměrného výsledku

Pokud jde o “obyčejné” udržování webu, pořád potřebujete ideálně dvě osoby. Programátora, který naprogramuje všechny detaily na přání a upraví funkce. A pak projektového manažera, který na všechno dohlíží. Protože termíny a včasná komunikace jsou zkrátka všechno.

Zajímá vás, jak co nejlépe spravovat svůj web? Pravidelně čtěte náš blog, anebo sledujte Richarda na jeho LinkedInu.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI