7 důvodů, proč potřebujete projektového manažera

16. 1. 2023

Webový Online Pilot

Řada firem dlouhodobě pracuje bez projektového manažera. V našem případě to však není cesta, kterou bychom se chtěli vydat a nedoporučujeme ji ani vám. Na základě mnohaletých zkušeností bychom se bez naší projektové manažerky už neobešli. A to jak na vašich projektech, tak uvnitř firmy.

Projektový manažer má v každém týmu každého projektu nezastupitelnou roli. Je klíčem k otázce, jak ze snu vytvoříte úspěšný projekt. Proto jsme pro vás napsali článek, kde se podíváme na místa, kde je projekťák ku prospěchu, a co se stane, když ho k ruce nemáte.

Co dělá projektový manažer?

Udržuje pořádek

Má přehled úplně nad vším a je vám kdykoliv k ruce. Jakmile něco termínově, informačně nebo obsahově nesedí, projektový manažer je první, kdo si toho všimne a kdo zjedná nápravu.

Hlídá termíny

Čekáte na výsledek od dodavatele? Můžete se spolehnout, že ho dostanete v přesně stanovený čas. Očekává dodavatel na podklady od vás? Projektový manažer je z vás vždycky vytáhne.

Zajišťuje dobré vztahy

Jak se vám daří? Pokazilo se něco? Dneska jste nějaký nemluvný. Projektový manažer má celý tým v malíčku. Udržuje dobré vztahy, zajímá se o vás i svoje kolegy a snaží se všem pomoci. Upřímně, od srdce.

Organizuje i maličkosti

Při plánování úkolu se nemusíte obávat, že se zapomene na detaily. Každou poznámku, kterou vypustíte z pusy, si projektový manažer zapíše a nezapomene ji zpracovat. Díky tomu výsledek bude vždycky perfektní.

Udržuje pravidelný kontakt 

Nikdy se vám nestane, že byste o dodavateli několik týdnů neslyšeli. Projektový manažer udržuje pravidelný kontakt, kontroluje průběh projektu a vždy vás o změnách informuje.

Tvoří průběžný report

Vždycky víte, co se zrovna děje. Projektový manažer zpracovává pravidelné reporty, kde zaznamenává průběh projektu. Jak si vedete, jak jste postoupili, kolik toho zbývá a kde jste se zasekli.

Rozpozná rizika a překážky

Jak se v cestě rýsuje potíž, projektový manažer na ni bez váhání upozorní a navrhne řešení. Také vás upozorní, o kolik se projekt může protáhnout a navrhne vám, co s tím.

Práce projektového manažera není občasné kliknutí a telefonát. Zahrnuje tvrdou práci a neustálý kontakt s týmem i klienty. 

Co se děje ve firmách bez projektového manažera

V případě, že se na tvorbě webu nepodílí projektový manažer, veškerá zodpovědnost padá na dodavatele. Což je možná bonus pro vás, neznamená to ale automaticky úspěšně dokončený projekt. Tohle je několik rizik, která s absencí projektového manažera pojí:

Zapomenuté termíny a neuskutečněné schůzky

Jakmile jde veškerá zodpovědnost za dodavatelem, můžete si být jisti, že toho má nad hlavu. Sedět na dvou židlích naráz není vůbec snadné. A tak se může stát, že dodavatel výsledky dodá pozdě, přestane komunikovat nebo nedorazí na plánovanou schůzku.

Celý projekt se opozdí

Stačí pár chyb a celý projekt získá značné zpoždění. Pokud vám na novém webu stojí celé podnikání, možná přijdete o zákazníky, možná o peníze, možná vás výsledek nenadchne, protože ho dostanete na poslední chvíli. 

Přejete si dokončit úspěšný projekt, rozjet kvalitní web a zlepšit svoje on-line podnikání? Pravidelně čtěte náš blog, anebo sledujte Richarda na jeho LinkedInu.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI