Web postavený na hotovém řešení? Nejspíš budete zklamaní

31. 12. 2022

Webový Online Pilot

Konečně jste získali svůj vlastní web. Web, který vás bude reprezentovat. Web, který přivede nové zákazníky. Web, který přinese nové objednávky. Nebo ne? Často se stává, že začínající projekty jejich majitelé tvoří vlastními silami na již hotovém řešení. Jakmile však web dokončí, místo radosti a úlevy se dostaví rozčarování. V dnešním článku se podíváme na to, proč jste z nového webu mrzutí a jak situaci napravit.

Nějak to není ono. Něco tomu chybí. Někdy to nefunguje, jak by mělo. To bývají první dojmy z nového webu, který jste si sami naklikali a vystavěli na již hotovém řešení. V podobných případech máte za sebou hodiny tvrdé práce, a tak se těžko uznává, že výsledek za tu dřinu nestojí.

Web postavený na již hotovém řešení

Když začínáte nový projekt, je celkem logické, že chcete ušetřit. Třeba nemáte zrovna vysoký kapitál do začátku, anebo jen nechcete zbytečně investovat do projektu, který možná nevyjde. Ať je důvod jakýkoliv, postavit si web vlastními silami na již hotovém řešení se v takovou chvíli jeví jako ta nejlepší volba. Ostatně, jediná investice je váš čas.

Nedostatek znalostí krade čas

Online prostředí hotových webových řešení bývají přátelská a snadno se v nich zorientujete. Pokud však nerozumíte funkcionalitám, neznáte přemýšlení vašich zákazníků nebo si nerozumíte s písmenky, brzy vám dojde, že nový web nebude jen tak. Musíte se toho ještě mnoho naučit. Jak správně otextovat web, jak vypadá moderní šablona a kterou vybrat, jak se rozhodují vaši zákazníci, jaké barvy podvědomě preferují, jakým fontem web vybavit, jaké zvolit fotografie a jak vůbec web dostat mezi lidi.

Počáteční překážky vás možná v zápalu nadšení nijak nezpomalí. Naopak si řeknete, jak jste to skvěle vyřešili. Už ledacos znáte, strávili jste dva víkendy nad zkoumáním funkcí a o svých zákaznících snad taky něco víte. Jednoduše investujete pár hodin svého času, doučíte se základní tipy, jak spravovat webové stránky a pak si web naklikáte. Hotovo.

Práce na webu nikdy nekončí

Jenže ani po několika týdnech nemáte hotovo. Pokaždé, když už si chcete oprášit rameno, objeví se výzvy k aktualizacím, pravidelné údržbě nebo jiným úpravám. Nebo vám dojde, že ty texty, co jste tak pracně smolili, vlastně nefungují tak, jak by měly. Nikdy nemáte hotovo, protože web vyžaduje neustálou péči. Rádoby levné řešení vás tak okrádá o volný čas. Trávíte nad ním hodiny a máte sotva průměrný výsledek.

Další potíž může přijít s vašimi rostoucími potřebami. Projekt se vám rozjel rychleji, než jste čekali, jenže ouha. I když se poctivě dodržujete užitečné principy pro úspěšný web, šablona, kterou jste si vybrali, nepodporuje funkce, které potřebujete. Co teď? Hledat novou šablonu? Zase všechno přenastavovat, měnit a ladit? Celé týdny té tvrdé dřiny byste jen tak zahodili.

Točíte se v nikdy nekončícím kruhu nespokojenosti a zklamání. Nikdy nemáte hotovo a trávíte hodiny na webu, který je jen kompromisem toho, co byste si přáli. Pokud jste s projektem ještě nezačali, vyhněte se hotovým webovým řešením. Pokud jste se dostali až sem a nevíte, kudy kam, další krok je právě pro vás: Začněte od začátku.

Začněte od začátku

I když je to těžké rozhodnutí, vážně ho zvažte. Pokud jste se našli ve výše popsané situaci, jste na na nejlepší cestě k vyhoření. Ničeho nedosáhnete a stále větší úsilí vám nepřinese víc než průměrný výsledek. To je frustrující. Proto vám z vlastní zkušenosti doporučujeme stávající řešení opustit a najmout tým odborníků, kteří vám vybudují nový web přesně na míru vašim potřebám.

Druhým řešením je najmout odborníka, který vám již hotové řešení upraví. Ani tady ale nemáte jistotu, že finální výsledek bude fungovat, jak má.

Zajímá vás, jak se vyhnout zbytečným investicím do svého webového řešení? Pravidelně čtěte náš blog, anebo sledujte Richarda na jeho LinkedInu.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI