Základní tipy, jak spravovat webové stránky

24. 2. 2022

Webový Online Pilot

Tvorba vlastních webových stránek zdánlivě končí jejich nasazením mezi uživatele. Pokud ovšem chcete, aby váš web byl úspěšný a přinášel užitek, tak se o něj budete muset starat. Prozradíme vám základní tipy, jak spravovat webové stránky a na co si dávat pozor.

Proč je správa webových stránek důležitá?

Nabízí se otázka, proč je vlastně správa webových stránek tak důležitá… Odpověď je jednoduchá – důvěryhodnost. A co je znakem důvěryhodného webu? Aktuálnost.

Pokud nebudete svým návštěvníkům předkládat aktuální a pravdivé informace, tak vám ani vašim slovům nebudou věřit a jen těžko u vás nakoupí.

Důvěryhodný web však netvoří pouze kvalitní obsah, neméně důležitá je i jeho bezpečnost – zejména u e-shopů. Základní bezpečnost webu je pochopitelně řešena již při jeho tvorbě. Konzistenci zabezpečení však zajistíte pouze pravidelnou údržbou.

SEO aneb nechte své zákazníky, aby vás našli

Prvním důvodem, proč spravovat webové stránky, je tedy budování pozitivního vztahu mezi webovými stránkami a jejich návštěvníkem. Ještě před tím, než začnete budovat vztah však musíte zajistit, že vás vaši zákazníci najdou.

Touto problematikou se zabývá SEO neboli optimalizace pro vyhledávače. Obsah webových stránek by tak neměl být pouze aktuální, ale i přizpůsobený tomu, co vaše zákazníky zajímá a co vyhledávají. Nejedná se však pouze o klíčová slova, ale i metadata nebo technické zpracování webu.

Správa webových stránek a UX

Správa webu pak pochopitelně souvisí také s výkonem webu, jeho optimalizací a sledováním aktuálních trendů. Všechny tři zmíněné body jsou předmětem zájmu UX designu, který se snaží o dosažení co možná nejlepšího dojmu z interakce s webovou stránkou.

 UX optimalizace by tak měla nejen stabilizovat rychlost načítání webových stránek, ale i neustále přizpůsobovat obsah webu požadavkům reálné cílové skupiny. S tím souvisí také nasazování nových funkcí nebo redesign webu.

Správa webových stránek vám zkrátka pomůže udržet váš web dlouhodobě úspěšný a neustále ho zlepšovat.

Jak spravovat webové stránky

Prvním tipem, jak spravovat webové stránky, je zajištění bezpečnosti. Ta souvisí s mnoha faktory. Jako první byste měli klást důraz na kvalitu přihlašovacích údajů a bezpečnost přihlašování obecně. Už při kódování tak dbejte na to, aby se přihlašovací stránka administrace nenacházela na typickém místě – zabráníte tak mnoha potenciálním útokům.

Druhým bodem zajištění bezpečnosti webových stránek je prevence. Prevence v podobě softwaru zajišťujícího antivirovou nebo antispamovou kontrolu a zálohování. Obsah webu i jeho databázi zálohujte alespoň jednou měsíčně, ideálně na dvě úložiště.

Pokud používáte open-source řešení, jako je například WordPress a Drupal, pak je třeba také pravidelně aktualizovat systém i případné doplňky.

Chybové hlášky na webu

Pro uživatele není nic horšího, než narazit na chybovou hlášku, například o nenalezení obsahu nebo chybě databáze. V pravidelných intervalech proto sledujte, zda se na vašich webových stránkách nějaké chyby neobjevují (například prostřednictvím analytických nástrojů nebo zobrazení www stránek pro vývojáře) a optimalizujte databázi.

Databázi stačí optimalizovat zhruba jednou za půl roku, v případě větších e-shopů ideálně častěji. Ničemu neuškodíte, pokud rovnou databázi zálohujete.

Optimalizace landing pages

Databáze ovšem nejsou jediné místo, které je na webu třeba pravidelně optimalizovat. Každý web má nějaké stránky, které jsou důležitější než jiné. Obvykle se jim říká landing pages a měly by patřit mezi nejnavštěvovanější stránky.

Podle toho byste se k nim také měli chovat a věnovat jim patřičnou péči. Průběžně sledujte úspěšnost jednotlivých prvků na stránce a snažte se je vyladit tak, aby vám přinášely co možná nejlepší konverzní poměr.

Postupně tak můžete upravovat například texty CTA, rozložení stránky nebo práci s barvami a grafickými prvky.

Jak spravovat WordPress web

Správa WordPress webu vychází ze stejných základů jako správa webů vytvořených na míru nebo krabicových řešení. Důraz je zde ovšem kladen na práci s pluginy a aktualizace.

Pluginy, šablony a aktualizace

Vzhledem k tomu, že WordPress patří mezi nejpoužívanější řešení tvorby webových stránek, vás pravděpodobně nepřekvapí, že čelí mnohem více útokům než www stránky, které na něm nejsou postavené.

Právě za účelem zvýšení ochrany vašeho WordPress webu byste měli pravidelně aktualizovat jádro, pluginy i šablony.

Pluginy i šablony stahujte pouze z věrohodných zdrojů, projděte si recenze či hodnocení a vždy používejte pouze legální verze rozšíření. Ideálním řešením je zde tvorba pluginu na míru, u něhož budete mít jistotu, že je bezpečný, optimalizovaný na poslední verzi WordPressu a plně přizpůsobený vašim požadavkům.

Tvorba WordPress pluginu na míru navíc může snížit celkový počet nainstalovaných pluginů, čímž opět snížíte bezpečnostní riziko a zvýšíte celkovou rychlost načítání webových stránek.

To stejné v podstatě platí také o šablonách vytvořených na míru, prostřednictvím kterých navíc učiníte svůj web originálnější, zapamatovatelnější a uživatelsky přívětivější.

Monitorování stavu WordPress webu

Se zjištěním aktuálního stavu vašeho webu vám může pomoci samotný WordPress, respektive jeho nástroj „Site Health“, česky „Stav webu“. Prostřednictvím této funkce, kterou najdete v hlavním panelu pod položkou „Nástroje“, získáte podněty, na co se při správě či optimalizaci webu zaměřit.

Jedná se v podstatě o automatický test webových stránek, který vám zobrazí seznam chyb seřazených podle závažnosti spolu se doporučeními na jejich nápravu. Celkem snadno tak zjistíte, zda používáte aktuální verzi PHP, zda váš web běží na HTTPS nebo zda máte aktuální všechny pluginy.

Jestliže hledáte někoho, kdo se o správu a další rozvoj vašich webových stránek postará za vás, nás neváhejte kontaktovat. Společně dotáhneme váš web k dokonalosti.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI