WordPress pluginy: Proč je pro svůj web (ne)používat

blog

6. 12. 2022

Webový Online Pilot

Když potřebujete formulář, jsou tu WordPress pluginy. Když potřebujete obsah z Instagramu vložit na web, jsou tu WordPress pluginy. Když potřebujete atraktivní font, jsou tu WordPress pluginy. Jednoduché a prosté řešení láká tisíce majitelů webů. A tisíce majitelů se později potýkají se stejnými potížemi. V dnešním článku vám představíme problematiku pluginu a zaměříme se na jednotlivé výhody i nevýhody tohoto řešení.

Karma je zdarma, říká se. A my toto škodolibé rčení využijeme i na pluginy. Chcete snadné řešení, do kterého nemusíte investovat víc, než pár minut svého času? Tady ho máte. Pluginy vám usnadňují život, ale také na nich závisí vaše důvěryhodnost a spolehlivost. Otázka zní, jak dlouho vydrží.

Když plugin funguje, je to hračka

Jednoduše si otevřete knihovnu a vyfiltrujete parametry. Okamžitě získáte rozsáhlou nabídku různorodých pluginů. Každý má jiné funkce, jiný vzhled, jiného tvůrce. Snadno si pak ponecháte ten, který vám nejvíce vyhovuje.

Vybrali jste? Výborně. Stačí dvě kliknutí a je hotovo. Plugin je nainstalovaný a připravený k použití. Případným nastavením vás pak provede intuitivní průvodce, takže nepotřebujete žádné IT dovednosti nebo vzdělání. Snadné, rychlé a zdarma.

Když plugin nefunguje, nic s tím neuděláte

Při rozšiřování vašeho webového řešení se však neodvratitelně uchylujeme právě k nedostatkům. Jakmile potřebujete vytvořit e-shop, nebo chcete web propojit s interními systémy CRM, pluginy vám možná přestanou stačit.

S tím souvisí fakt, že WordPress pluginy nezměníte, ani je nepřizpůsobíte svým potřebám. Pokud byste o změnu hodně stáli, můžete si najmout odborníka, který se ve WordPress pluginech vyzná. Jeho zásah však stojí mnohonásobně víc než “obyčejné” naprogramování nového webu.

Odborníka také využijete v případě, když vám plugin přestane fungovat. Jakmile se vám něco rozbije, jste na to sami. Pluginy totiž zpravidla žádnou podporu nemají. A tak máte v podstatě tři varianty. A všechny jsou drahé!

  • Čekat, až to tvůrce opraví.
  • Hledat náhradu a ztratit hodiny času.
  • Najmout si drahého programátora.

Má smysl spoléhat na pluginy?

Pokud s pluginem pracujete celé měsíce nebo dokonce roky, ani vás nenapadne, že by se něco mohlo stát. A pak se jednou ráno vzbudíte a půlka webu je vzhůru nohama. Nic nefunguje. Tvůrce pluginu ukončil svou činnost a vy ze dne na den nemáte vůbec nic.

I to se bohužel stává. Někomu se za celý život nic nepřihodí, jiný řeší potíže hned od samého začátku. Naštěstí vše má své řešení a v našem týmu jsme se s podobnými situacemi setkali už několikrát. Přečtěte si, jak jsme stěhovali e-shop postavený na WordPressu. Používal 107 pluginů!

Smutnou pravdou zůstává, že pluginy nemáte ve svých rukách. Jenom si je půjčujete. Proto ani neopravíte bezpečnostní díry, neovlivníte zpracování citlivých dat, a neporadíte si  ani s přebytečnými funkcemi, které vám brzdí web.

Plugin je komfortní řešení, ale trochu připomíná ruskou ruletu. Nikdy nevíte, kde se válec zastaví a co z něj vystřelí.

Zajímá vás, jak co nejlépe spravovat svůj web? Pravidelně čtěte náš blog, anebo sledujte Richarda na jeho LinkedInu.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI