Proč zálohovat WordPress web

18. 11. 2020

Webový Online Pilot

Zálohování webových stránek v dřívějších, „HTML dobách“ spočívalo v pouhém stisknutí CTRL+C a CTRL+V. Rozšíření webů o databáze, pluginy a další doplňky však tento proces značně zkomplikovalo.

PROČ? Důvody pro zálohování WordPressu

O smyslu pravidelného zálohování není třeba dlouze diskutovat. Každý chce mít jistotu trvalé existence a dostupnosti svých dat či souborů. Zálohujeme především pro případ selhání techniky. Ochránit nás však může i před našimi vlastními chybami, jakou může být například nechtěné smazání souboru. Dalším důvodem proč zálohovat je možná ztráta dat při aktualizaci systému.

I když u většiny aktualizací není výslovně doporučováno si data před spuštěním zajistit, může se stát, že se něco v procesu pokazí a k jejich ztrátě dojde. Záloha je tak nejrychlejší a nejsnazší způsob, jak stránky obnovit do původní podoby. Pravidelné zálohování patří zároveň i mezi základní bezpečnostní opatření při správě webu. Když se váš web stane cílem útoku hackerů, můžete přijít o všechny vaše soubory.

Pokud je k dispozici záloha, obnovíte si zničený obsah během pár minut. A ještě jeden potenciální hororový scénář: co když firma zajišťující hosting vašeho webu přestane fungovat? Co když dojde nečekaně k poruše jejich serverů bez předchozího odzálohování obsahu? I na takovéto situace je dobré pamatovat a být na ně připraven.

JAK? Způsoby zálohování webu ve WordPressu

První možností je využití FTP. Jedná se o složitější postup, řada uživatelů proto využívá druhé možnosti, kterou jsou speciální pluginy. Pluginy můžeme označit jako doplňky systému WordPress, jenž mají za úkol vykonávat nějakou činnost – v tomto případě automatické kopírování souborů. Některé z nich jsou k dispozici zdarma, mají však svá omezení, kvůli nimž je vhodné zvážit i placenou variantu.

Druhou možností je zálohováním pověřit někoho, kdo tomu rozumí a celý proces provede za vás. Odborníky, který zvládnou celý proces vykonat rychle a efektivně. Ať už zvolíte kteroukoli z uvedených možností, je důležité, abyste zálohy skutečně prováděli a prováděli je správně. Jen správně provedené zálohy plní požadovanou funkci.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI