Jak na spolehlivě odeslaný e-mail z WordPress webu

20. 12. 2023

Webový Online Pilot

Odesílání e-mailů z WordPressu je běžný problém, který dneska řeší kdekdo. Buď se vám e-mail neodešle vůbec, nebo skončí ve SPAMu. V obou případech nemáte ani ponětí, že vaši zprávu kolegové, klienti nebo obchodní partneři vlastně nedostali. A vy se tak vystavujete riziku, že propásnete důležitou schůzku, novou zakázku nebo promarníte příležitost navázat nové obchodní vztahy. Jak na rozesílání e-mailů bez problémů vám ukážeme v dnešním článku.

Vsaďte na plugin

WP Mail SMTP by WPForms je plugin, se kterým začnete odesílat své e-maily správně. Už se vám nestane, že e-mail přišel z jiné adresy, než je ta vaše, už nikdy neskončí ve spamu, a máte jistotu, že zaručeně dorazí bez zbytečně dlouhé prodlevy nebo jiných zádrhelů. V případě potíží s pluginem pak dostanete okamžité oznámení. Ať už jde o nutnou aktualizaci nebo nějakou chybu. Plugin seženete v placené i neplacené variantě, a obě vám zaručí funkční odesílání WordPress e-mailů a zlepšení doručitelnosti.

Plugin WP Mail SMTP – video návod

Pokud dáváte přednost raději psanému textu, čtěte dále

Jak plugin získat?

Nainstalujte plugin do svého WordPressu tak, že:

  1. Přejděte do sekce “Pluginy” a stiskněte “Přidat nový plugin”.
  2. Zadejte název pluginu “WP Mail SMTP”. Pokud se nic neobjeví, zadejte “WPForms”.
  3. Až plugin najdete, klikněte na “Instalovat” a poté na “Aktivovat”.
  4. Nyní je váš plugin aktivní a nastal čas na individuální nastavení podle vlastních potřeb. Můžete využít automatického průvodce, nebo si ho nastavte ručně.
  5. Při nastavení skrze průvodce vyčkejte po instalaci, a postupujte dál podle návodu.
  6. V případě ručního nastavení klikněte v levém sloupci na “Pluginy”. Najděte WP Mail SMTP a klikněte na “Nastavení”.

Jak nastavit odesílání?

V prvé řadě se rozhodněte, jaký způsob odesílání e-mailů z WordPressu použijete. Základní odesílání vždy běží v PHP. My vám ale doporučujeme, abyste jej změnili na spolehlivější způsob v podobě e-mailového serveru, jako je například váš firemní mail server.

Pokud používáte Gmail nebo třeba Outlook, bývá to SMTP server, se kterým si bohatě vystačíte. Je spolehlivý, nejčastěji používaný a snadno se nastavuje. Samozřejmě můžete využít i jiné nastavení, protože WP Mail SMTP toho nabízí mnohem víc.

Nastavení WordPress SMTP

Pokud využíváte svůj firemní e-mail, raději se obraťte na správce svých e-mailových schránek i serverů, aby vám dodali potřebné informace. Kdybyste vyplňovali svůj soukromý e-mail, který máte vedený například u Google, Seznamu, Applu nebo Forpsi, jednoduše si všechny potřebné informace najdete na jejich stránkách. Pak už je stačí jen vyplnit do příslušných kolonek.

Vyplňovat budete:

  • SMTP Host,
  •  druh šifrování,
  • SMTP Port,
  • případně použijete konfiguraci automatické TLS.

Jakmile nastavení dokončíte, uložte nastavení a přejděte k dalšímu kroku.

Definice základních nastavení

  1. V dalším kroku zaškrtněte “Zpáteční cesta” (Return Path). Ta vám zaručí, že váš e-mail neskončí ve SPAMu.
  2. Následně si nastavte e-mail a jméno odesílatele, které se vždy zobrazí u doručeného e-mailu.
  3. Zároveň zaškrtněte přepínače “Vynutit z e-mailu” a “Vynutit z jména”.

V okamžiku, kdy jste vše potřebné nakonfigurovali, přejděte k testování.

Testování odesílání e-mailů WordPress

  1. Klikněte na sekci “Nástroje”.
  2. Vyberte “e-mail test” a do políčka pro testování zadejte e-mailovou adresu, kam má pokusná zpráva dorazit.
  3. Klikněte na “Odeslat testovací e-mail”.
  4. Zkontrolujte schránku, zda e-mail dorazil.

Pokud vám vše přišlo, jak má, právě jste zvládli rozesílání e-mailů bez problémů.

TIP

Testovací e-mail můžete odeslat také ve formátu HTML. V takovém případě před odesláním zapněte “výstup HTML”, a následně e-mail odešlete. Následně získáte výstup, že byl e-mail WordPress odeslán.

Co vám WP Mail SMTP přinese

Díky jednoduchému pluginu výrazně zlepšíte doručitelnost svých e-mailů. Nikdo nedůvěřuje firmám, od kterých chodí prapodivné zprávy padající do SPAmu. Naopak spolehlivě doručené e-maily s vaším jménem ve složce Doručené jsou přesně to, co vám přinese důvěryhodnost a spolehlivost. Plugin využijete jak pro firemní WordPress web, tak i pro e-shop WooCommerce. Zákazníci vám tak snadno mohou odesílat poptávky, dotazy nebo zpětnou vazbu. Vy tak získáváte e-mailové adresy a nové leady rovnou na webu.

Používáte na svém webu WP Mail SMTP? Nebo si nejste jistí s konfigurací? Umíme weby déle než 7 let a rádi vám s instalací i s celou správou WordPress webu pomůžeme. Ozvěte se Richardovi, který to s vámi rád zkonzultuje, a nezapomeňte číst náš blog.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI