5 kroků, jak zabezpečit WordPress web

18. 11. 2020

Webový Online Pilot

WordPress je systém pro řízení obsahu (zkráceně CMS, z anglického Content Management System). Funguje na trhu již od roku 2003 a patří mezi nejrozšířenější systémy tohoto typu vůbec. Je použit na více než čtvrtině nejčtenějších webů a na asi 60 milionech blogů.

Co je WordPress a k čemu ho využít?

Během posledního desetiletí se WordPress postupně zdokonaloval a upgradoval, aby vyhověl nejnovějším internetovým standardům. Kromě schémat, různých pluginů a dalších integrovaných specialit tvůrci tohoto systému neustále přicházejí s aktualizacemi, které systém dále vylepšují.

Přitom se samozřejmě nabízí otázka, zda je WordPress bezpečný. To je v době, kdy je už prakticky celá planeta propojena prostřednictvím internetu, skutečně důležité. Všichni majitelé webových stránek by měli dbát na bezpečnost a udržovat si přehled o novinkách v této oblasti.

Hackeři, kteří představují nejaktuálnější světovou hrozbu, mohou ohrozit, ne-li zničit web i s jeho obchodním napojením na firmu. Jak tedy WordPress web zabezpečit? Níže najdete 5 jednoduchých kroků, které by vám k tomu měly dopomoci.

#1 JAK ZABEZPEČIT WORDPRESS: VŽDY POUŽÍVEJTE NEJNOVĚJŠÍ VERZI

Stejně jako je tomu u ostatních opensourcových projektů, WordPress publikuje oficiální záznam, kde jsou popsány veškeré změny jeho nejnovější aktualizace. Jsou určeny k tomu, aby řešily všechny nahlášené problémy či připomínky a zvyšují tak úroveň zabezpečení, kterou WordPress weby nabízejí.

#2 BEZPEČNÝ WORDPRESS: PRAVIDELNĚ MĚŇTE HESLO

Denně zaznamenáváme stovky pokusů o hacknutí webových stránek. Možná se některé týkaly i těch vašich. Používání silného hesla a jeho změna je jednoduchý a současně základní krok, jak web ve WordPressu zabezpečit.

K jeho provedení nepotřebujete žádné speciální technické znalosti. Zvládne to každý a každý by to měl udělat. Součástí hesla by měla být malá i velká písmena a také čísla. Odolnější jsou taková hesla, kde se vyskytuje více znaků – nejméně 10.

#3 JAK OCHRÁNIT WORDPRESS: POUŽÍVEJTE ANTIMALWARE

Malware možná nevypadá tak nebezpečně, jako pokusy hackerů o prolomení. Nicméně může vést k vážným prostojům při načítání stránky, což má za následek její nižší hodnocení a umístění ve výsledcích vyhledávání např. v Google. Řešením je v tomto případě najmutí profesionálního antimalwarového týmu, která se o bezpečnost WordPressu postará za vás.

#4 WORDPRESS A BEZPEČNOST: VŠECHNY SOUBORY ZÁLOHUJTE

Zálohy nejsou přímo bezpečnostní vlastností, ale jsou určitě na místě, zejména pokud se něco přihodí. Je lepší být připraven než později litovat. Vhodné je také využít záloh na externím zařízení.

#5 ZABEZPEČENÍ WORDPRESSU: SPOLUPRACUJTE SE SPOLEHLIVÝM HOSTINGEM

Měli byste si zvolit web hosting, který klade zabezpečení webu (nejen ve WordPressu) na první místo. Na trhu je na výběr z mnoha možností. Bezpečnost je zkrátka jedna z mnoha položek, na kterých by se rozhodně nemělo šetřit.

Dodržování výše uvedených pěti kroků by vám mělo pomoci zvýšit bezpečnost vaší internetové stránky. Je jen na vás, kolik z nich skutečně využijete, nicméně čím jich bude víc, tím bezpečnější váš web bude.

A pamatujte: bezpečný web vám zajistí spokojené návštěvníky! Pokud si nejste jisti, jak to vše správně provést nebo jak se postarat o zabezpečení své stránky na WordPressu, můžete se obrátit na nás, rádi vám s tím pomůžeme.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI