Co je VPN a kdy ji použít k zabezpečení WordPress webu?

23. 7. 2021

Webový Online Pilot

WiFi je dnes bezpochyby nejpoužívanějším prostředkem přístupu k internetu. Není se čemu divit, bezdrátové připojení je přístupnější, pohodlnější a praktičtější na používání. Na druhou stranu však přináší mnohem nižší úroveň zabezpečení. Největším nebezpečím jsou pak otevřené sítě, které nejsou zašifrované heslem. Existuje ovšem celkem snadný způsob, jak úroveň zabezpečení WordPress webu zvýšit – použití VPN.

Co je VPN a kdy ji použít?

Zkratka VPN je označení pro Virtual Private Network, česky virtuální soukromou síť. Účelem VPN je vytvoření zabezpečené sítě nebo tunelu uvnitř nezabezpečeného připojení. Tento tunel chrání přenášená data prostřednictvím speciálního kódování a změnami dat v průběhu komunikace mezi počítačem a serverem.

Virtuální privátní síť dále uživateli umožňuje skrýt IP adresu a pohybovat se na internetu anonymně. Díky VPN tak mohou být všechny důvěrné informace, včetně přihlašovacích údajů k WordPress stránce, přenášeny bezpečně.

VPN tedy zabraňuje například úniku vašich údajů o platební kartě ve chvíli, kdy nakupuje na eshopu přes veřejnou WiFi. Chrání ovšem i všechna ostatní citlivá data – dokumenty, hesla, přihlašovací údaje a podobně.

Riziko pak nepředstavují pouze nezaheslované WiFi, například v hotelu, ale i WiFi se slabým (WEP) zabezpečením nebo mobilní hotspoty.

Využití VPN

Dříve bylo VPN připojení využíváno zejména k zabezpečení vzdáleného přístupu k citlivým firemním datům. Postupem času se však jeho využití rozšířilo i do běžných domácností, a to zejména z důvodu zmíněné ochrany identity uživatele na internetu.

Dnes můžete využít takzvané klientské aplikace. Jejich ovládání je typicky intuitivní a nevyžaduje žádné zvláštní technické znalosti. Některé z nich lze dokonce integrovat přímo do prohlížeče v podobě rozšíření. V případě internetového prohlížeče Opera je pak již v základu součástí softwaru.

Jak zajistit VPN přístup na WordPress web?

Před tím, než VPN začnete využívat, je třeba zajistit poskytovatele služeb (providera). Můžete vybírat ze široké škály nabídek, přičemž jsou některé z nich k dispozici zcela zdarma.

Tato volba je vhodná zejména v případech, kdy přes síť neposíláte žádná citlivá data. V opačném případě ovšem stojí za zvážení řešení šité na míru vašim požadavkům. VPN na míru v tomto případě znamená, že se nenachází na veřejných, nýbrž soukromých serverech (vašich, nebo poskytovatele), čímž je zajištěno maximální zabezpečení. Partner navíc dohlíží na dodržení zabezpečení a zajistí komplexní správu.

Pokud potřebujete se zabezpečením vašeho WordPress webu pomoct, tak nás neváhejte kontaktovat. Rádi váš aktuální stav zhodnotíme a navrhneme řešení šité na míru vašim potřebám.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI