Pronájem e-shopu, open-source platforma nebo tvorba e-shopu na míru?

24. 2. 2022

Webový Online Pilot

Internet je prostor neomezených možností. V mnoha ohledech zjednodušil podnikání a zpřístupnil ho i těm, kteří by si vlastní podnik nemohli dovolit. Důkazem toho je stále rostoucí segment e-commerce. Pokud o založení vlastního e-shopu uvažujete i vy, tak jste tu správně. Poradíme vám, které řešení je nejvhodnější právě pro váš projekt.

Krabicové řešení vs. open-source platforma vs. tvorba e-shopu na míru

Tvorba úspěšného e-shopu je časově i finančně náročný proces, který se nevyplácí uspěchat ani podcenit. Před tím než svůj e-shop založíte, musíte učinit řadu rozhodnutí, která významně ovlivní úspěšnost/neúspěšnost celého snažení.

Jedním z prvních je zodpovězení otázky, na jaké platformě (systému) e-shop postavíte. V praxi se setkáte se třemi variantami řešení:

  • open-source platformy,
  • pronájem e-shopu (krabicové řešení),
  • tvorba e-shopu na míru.

Každé z nich má svá specifika, a tak se každé hodí pro trochu jiný typ projektu. Odlišnosti najdete zejména v oblasti funkcionality, přizpůsobitelnosti a ceny.

Tvorba e-shopu a open-source platformy

Open-source software ji typický otevřeným kódem a bezplatnou licencí. Samotný produkt (například WordPress) je tedy k dispozici zcela zdarma a může si ho kdokoli nainstalovat.

Součástí jsou i designové šablony či pluginy, které rozšiřují původní funkcionalitu řešení. K dispozici budete mít množství bezplatných i placených nástrojů či designů, které můžete při tvorbě svého e-shopu použít a vytvořit si jednoduchý internetový obchod bez znalosti programování.

Základní e-shop si tak můžete s využitím open-source platforem poskládat svépomocí, pouze za náklady na web hosting a doménu.

Nutno ovšem podotknout, že se správa takového e-shopu neobejde bez určitých technických znalostí. Dříve či později tedy budete pravděpodobně potřebovat programátora nebo správce, který se o bezproblémový chod obchodu postará za vás.

Stejně tak se open-source e-shopy příliš nehodí pro obchody, které nabízejí velké množství zboží. Ačkoli vám toto řešení umožní zasahovat do kódu, nikdy nedosáhnete takového výsledku jako v případě e-shopu na míru, který je vytvořen přesně podle potřeb vašeho projektu, klade důraz na svižnost, bezpečnost a neobsahuje nic navíc, co by mohlo zpomalovat načítání webu.

Open-source e-shopy jsou však ideální volbou do začátků. Získáte konkrétnější představu o tom, co od internetového obchodu očekáváte, zjistíte, co od e-shopu očekávají vaši zákazníci, a hlavně si v praxi ověříte, zda má váš projekt skutečně potenciál.

Za relativně krátkou dobu a nízké náklady si tak můžete ověřit svůj nápad a v případě potřeby přejít na komplexnější řešení. Open-source e-shopy vám toto rozhodnutí usnadní exportem všech potřebných dat, která stačí nahrát do nového prostředí.

E-shop z krabice aneb pronájem internetového obchodu

Druhou cestou, kterou se můžete ubrat při stavbě e-shopu je takzvané krabicové řešení. Za krabicové řešení na rozdíl od open-source e-shopu platíte měsíční, půlroční nebo roční poplatky. Na oplátku ovšem dostanete již připravený obchod, který integruje všechny důležité funkce.

Jedná se o platformy, které jsou přímo vyvinuté za účelem zprostředkovat tvorbu e-shopu i lidem, kteří neumějí programovat a nemají kapitál na komplexní řešení jako je tvorba e-shopu na míru.

Prostředí administrace pronajímaného e-shopu je tedy navrženo tak, aby ho dokázal obsluhovat i absolutní začátečník. V podstatě vám stačí zaplatit zmíněný poplatek, naklikat si všechny požadované funkce a můžete začít prodávat.

Pronájem e-shopu je tak opět výtečnou volbou do začátků. Na rozdíl od open-source řešení nedostanete takový přístup ke kódu, jestliže však nebudete vyžadovat žádné netradiční funkce nebo rozložení, tak to ani nebudete potřebovat.

Navíc nebudete muset řešit hosting, doménu ani bezpečnost, jelikož všechny tyto prvky většinou řeší právě platforma, na které e-shop provozujete.

Tvorba e-shopu na míru

Tvorba e-shopu na míru je ze všech tří představených variant nejsofistikovanější. Design, funkce i prostředí administrace je vytvářeno přesně podle vašich požadavků a představ. Toto řešení je tak typicky nejvýkonnější, nejatraktivnější a uživatelsky nejpřívětivější. Bude vás však stát spoustu peněz i času.

Hodí se tedy zejména pro velké e-shopy nebo již zaběhnuté projekty, které mají dostatek finančních prostředků a vizi pro další růst. Přizpůsobení e-shopu na míru je totiž vždy snazší než u předpřipravených řešení, která obsahují spoustu kódu navíc, aby dokázala oslovit širší škálu uživatelů.

Stejně tak je tvorba e-shopu na míru vhodná pro prodejce atypického zboží, jež vyžaduje specifické rozhraní, pro větší firmy, které vyžadují napojení na specifické interní informační systémy nebo obchody nabízející extrémně vysoký počet produktů, na jejichž hostování krabicové ani open-source e-shopy zkrátka nemusí stačit.

Podtrženo, sečteno:

  • Open-source se hodí pro malé a střední e-shopy, jejichž majitelé chtějí mít komplexní dohled nad obsahem a chtějí mít větší přístup ke kódu.
  • Krabicové řešení je vhodné pro malé a střední e-shopy, které chtějí mít snazší správu a neholdují v atypických funkcích.
  • Tvorba e-shopu na míru je určena zejména pro velké e-shopy, zaběhnuté firmy a velmi náročné uživatele s vysokými nároky.

Jestliže hledáte někoho, kdo se o tvorbu e-shopu na míru nebo o správu open-source řešení postará za vás, nás neváhejte kontaktovat. Vytvoříme pro vás řešení, které splní všechny vaše požadavky.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI