Jak, kam a kdy zálohovat WordPress web

12. 4. 2021

Webový Online Pilot

Zálohování patří mezi nejzákladnější úkony správy webu nebo eshopu. Přesto však bývá často opomíjeno. V digitálním světě je, stejně jako v reálném životě potřeba myslet dopředu, a pojistit se proti potenciálnímu nebezpečí. Ve světě internetu a počítačů je tímto zabezpečením zálohování. Poradíme vám, jak často a kdy byste měli svůj (nejen) WordPress web zálohovat.

PROČ JE ZÁLOHA WEBU DŮLEŽITÁ

Zálohování vám na první pohled může přijít jako zbytečnost a ztráta času. Proto je dobré na úvod připomenout, proč by se vlastně weby nebo soubory v počítači měly zálohovat.

Ačkoli žijeme v době pokročilých technologií a techniky se stále jedná o stroje, a ty nejsou neomylné. Takřka každý den tak může dojít k selhání databáze a následné ztrátě veškerého obsahu. Stejně tak může dojít k napadení WordPress webu, v důsledku čehož přijdete o všechny texty či galerie, na kterých jste léta pracovali.

Jediným způsobem, jak se v takové situaci bránit, je mít svá data zálohovaná a tím chráněná. Pokud svá data zálohujete, ať už na fyzické či webové úložiště, není nic jednoduššího, než je v případě problému zpět do WordPressu nahrát.

JAK ČASTO ZÁLOHOVAT WORDPRESS WEB?

Nabízí se otázka, jak často WordPress web zálohovat. Odpověď se může u každého uživatele lišit, záleží na tom, jak často publikujete nové příspěvky a přidáváte záznamy do databáze. Pokud například přidáváte denně nové příspěvky, potřebujete frekventovanější zálohy než uživatel, který publikuje jednou měsíčně.

Minimálně jednou za měsíc byste však měli všechny své soubory exportovat a uložit na externí úložiště. Pamatujte, že čím častěji budete zálohy WordPress webu provádět, tím menší bude ztráta. Jinými slovy, tím aktuálnější soubory bude záloha obsahovat.

KAM ZÁLOHOVAT WORDPRESS WEB?

Druhou otázkou, kterou budete muset vyřešit je, kam WordPress web zálohovat. Je lepší lokální (fyzické) úložiště nebo některé z cloudových řešení? Odpověď je nasnadě – použijte obojí! Čím více kopií webu (či jiného digitálního materiálu) máte, tím si můžete být jistější, že jsou vaše data v bezpečí.

Výhodou cloudu je bezpochyby jeho všudypřítomnost a možnost připojení odkudkoli, v podstatě z jakéhokoli zařízení připojeného k internetu. Řada cloudových úložišť také nabízí možnost automatického ukládání.

Pokud však nejste příznivcem cloudu, nemusíte věšet hlavu. Lokální úložiště v podobě flashdisků nebo externích harddisků přináší kromě výše zmíněného stejné podmínky jako to cloudové, s ještě jedním malým detailem – pro přístup k souborům není třeba internetové připojení.

JAK ZÁLOHOVAT WORDPRESS WEB?

Ve chvíli, kdy máte jasno v tom, kam budete WordPress web zálohovat, už zbývá zodpovědět jen, jak zálohu provést. První možností je využití FTP protokolu. FTP protokol umožňuje přesun větších datových souborů, jako jsou například databáze. K jeho využití budete potřebovat hosting server, různí poskytovatelé mívají specifické instrukce, obecně se však jedná o následující postup:

  1. otevřete FTP klienta (například Filezilla nebo Total Commander),
  2. vložte vaše uživatelské jméno a heslo (poskytne hostingová společnost),
  3. jako číslo portu uveďte 21,
  4. připojte se k serveru,
  5. otevřete složku obsahující databázi a další WordPress soubory,
  6. vytvořte novou složku pro zálohu,
  7. zkopírujte soubory ze složky z bodu 5 do nové složky pro zálohu.

Druhou variantou je pak využití některého z pluginů, které WordPress nabízí. Pokud si chcete práci ještě víc ulehčit, můžete využít nabídek třetích stran, jaké nabízí například náš tým.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI