Bezpečné heslo jako základ správy webu

1. 12. 2022

Webový Online Pilot

Silné heslo je základem kybernetické bezpečnosti. Ochraňuje vaši digitální identitu a zabraňuje zneužívání osobních údajů. Při vytváření přihlašovacích údajů k administraci webových stránek byste proto měli zbystřit a použít bezpečné heslo, které zabrání napadnutí webu. Možná si kladete otázku typu: „Co je bezpečné heslo?“ nebo „Jak poznám bezpečné heslo?“. Na to vám odpoví následující odstavce.

Silné heslo a správa webových stránek

V první řadě je nutné připomenout stokrát omílané téma, proč je silné heslo důležité. Ačkoli lidé často na internetu sdílí mnoho ze svého soukromého života, bezpečnost mnohdy opomíjejí – typicky až do chvíle než se „něco“ stane.

To „něco“ může být odcizení digitální identity, převod peněz z bankovního účtu nebo zneužití či smazání webových stránek.

Weby, zejména ty postavené na WordPressu, každodenně čelí milionům útoků hackerů. Útočníky přitom ani tak nezajímá, že jste jen malý český e-shop či malá česká firma. Prostě spustí automatické útoky a čekají, kdy vaše heslo prolomí. Následně váš web odstaví a vy s tím neuděláte nic.

Samozřejmě můžete obnovit data ze zálohy, případně hledat někoho, kdo se pokusí web dostat zpět. Jak dlouho ale taková situace potrvá? Jakou finanční ztrátu vám tato doba způsobí?

Takže ano, na výběru hesla záleží. Klíče od domu také nenecháváte pod rohožkou, nebo ano?

Čemu se vyhnout při vymýšlení hesla

Základní poučka, jak vytvořit bezpečné heslo, říká: nikdy v heslu nepoužívejte osobní informace. Jména dětí, domácích mazlíčků, datum narození, datum výročí nebo jakékoli jiné údaje, které o vás může kdokoli zjistit např. ze sociálních sítí, jsou cestou do pekel. Často zde nepomůže ani přidání číslice nebo nahrazení písmene podobným znakem.

Stejně tak není vhodné používat posloupnosti čísel nebo písmen, např. 123456, qwertz apod.

Další častou chybou je použití univerzálního hesla. Přesto, že toto heslo může splňovat zásady tvorby silných hesel, nemusí zajistit bezpečnost. V podstatě stačí, když toto heslo použijete na některém z nezabezpečených webů, heslo unikne a útočník se snadno dostane do všech vašich uživatelských účtů.

Jinými slovy, čím častěji dané heslo použijete, tím je ve skutečnosti slabší a tím větší riziko vám hrozí.

Jak vytvořit bezpečné heslo

Jak tedy bezpečné heslo vytvořit?

  • Použijte větší počet znaků, ideálně 12–14, pro náchylnější účty pak delší než 15 znaků.
  • Kombinujete různé typy znaků – malá a velká písmena, číslice, speciální znaky, háčky a čárky.
  • Pokud chcete použít slovo, pište ho v češtině – ve světě není tolik rozšířená.

Ideálním řešením je náhodná kombinace slov, čísel a speciálních znaků. Může se jednat například o přesmyčku, případně vygenerované heslo.

Užitečným pomocníkem zde může být tzv. správce hesel. Program, do kterého ukládáte všechna svá hesla. Na rozdíl od webových prohlížečů mají svůj vlastní bezpečnostní systém, který uložená data chrání. V praxi tak stačí, když si zapamatujete pouze jedno heslo – to ke správci hesel a všechny vaše údaje budou v bezpečí.

Jak na zabezpečení webové administrace

Se zabezpečením webové administrace vám kromě silného hesla může pomoci i dvoufázové ověření, které vedle hesla a uživatelského jména vyžaduje vložení kódu zaslaného prostřednictvím SMS nebo e-mailu.

Pokud potřebujete se správou nebo zabezpečením webových stránek pomoci, nás neváhejte kontaktovat. Zajistíme pro vás vhodná bezpečnostní opatření a bezproblémový chod webu.

Chcete více návštěvníků webu?

Ano CHCI